PrestaShop updaten naar 1.7. Is het de moeite waard?

Gepubliceerd op 26 november 2019

Leestijd: 4 minuten

Bij blauwfruit krijgen wij vaak de vraag vanuit klanten of zij PrestaShop moeten updaten naar de nieuwe 1.7 versie. Veel mensen zweren bij PrestaShop omdat het relatief eenvoudige software is waarmee je een webshop opstart en onderhoudt. Het is gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en makkelijk uit te breiden. Geen wonder dat mensen het belangrijk vinden om PrestaShop up to date te houden. Maar wat voor verbeteringen levert de nieuwste update op? Wat kost het? En de hamvraag, is het de moeite waard?

6 voordelen van de nieuwste PrestaShop 1.7 update

Laten we beginnen met de nieuwe features van PrestaShop 1.7. Na de update valt het direct op dat het dashboard nog overzichtelijker is geworden. In de sidebar zijn de onderdelen logischer ingedeeld dan bij oudere versies. Het blijft een CMS systeem met tal van opties, ook als je niet zoveel verstand hebt van IT. De 1.7 update verbetert wel een aantal zaken die interessant kunnen zijn voor je webshop. We lichten de zes belangrijkste voordelen kort voor je toe.

1. Sneller dan voorgaande versies

Met de nieuwe versie krijg je een update op het administratie interface menu waardoor je de functies die je het meest gebruikt sneller kunt uitvoeren. Het CMS draait op PHP7. Deze versie behandelt verzoeken tot twee keer sneller dan oudere versies. En omdat het data intern anders opslaat en verwerkt is het geheugen van PHP7 maar liefst 3,5 x efficiënter dan 5.6.

2. Overzichtelijk productbeheer

Voor ondernemers zal dit vooral een nuttige feature zijn. Zo kunnen specifieke prijzen worden aangepast. Productpagina’s die offline worden gehaald komen niet meer op een 404 ‘not found’ pagina uit maar worden automatisch geredirect naar de categoriepagina van dat product. Ook is er een stock location veld toegevoegd en geeft de SEO sectie direct een preview van hoe een pagina getoond wordt in de zoekresultaten.

3. Child themes

De child theme functionaliteit is een nieuwe feature die het inrichten van je webshop een stuk makkelijker maakt. Het is een kopie van een bestaand thema, ook wel parent theme genoemd, dat je zelf aan kunt passen. De code en het design blijven echter behouden zodat het maken van aanpassingen of een custom theme een stuk sneller gaat. 

4. Een sterk verbeterd standaard thema

In je webshop staat de ervaring van je klanten voorop. Hierin is een nieuwe checkout methode opgenomen en worden producten nog beter weergegeven. Het maakt beter gebruik van Twitter Bootstrap, hierdoor is het design van nature meer responsive.

5. Gebruiksgemak voor front-end aanpassingen

In de nieuwe versie personaliseer je de webshop net als in vorige versies aan de hand van modules. Die modules zijn wel opgedeeld in overzichtelijke categorieën: Suggesties, Geïnstalleerde modules en Modules waar je nog aan moet werken. Dankzij de toevoeging van het Symfony Framework merk je bovendien vooral verbeteringen in de productomgeving het modulebeheer van je webshop.

De keerzijde van de 1.7 update

Dat je PrestaShop 1.7 nuttige en aantrekkelijke verbeteringen doorvoert is duidelijk. Houd er alleen wel rekening mee dat het niet eenvoudig is om naar 1.7 te updaten vanuit eerdere versies. Een 1.6 thema en veel van de modules draaien niet in de nieuwe versie. Wat je veel ziet gebeuren is dat er een nieuwe versie naast de oude gebouwd wordt. Daarna wordt alle data, waaronder je producten, klanten en orders van de oude naar versie gemigreerd. Dat kost tijd en vraagt om de kennis en ervaring van een expert.

Updaten of niet?

Er zit wat haken en ogen aan de update naar PrestaShop 1.7 maar wij zijn van mening dat deze niet opwegen tegen de voordelen van de nieuwe versie. Een snellere webshop is prettig voor je klanten, wat positief doorwerkt in het aantal conversies. Met de nieuwe update is ‘vereenvoudigen’ het sleutelwoord. Dat maakt het makkelijker om front-end maatwerk door te voeren waardoor jij je webshop nog beter als merk op de kaart kunt zetten. 

Wil je meer weten over het updaten van je webshop, heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Laat het vooral weten. We spreken graag een keer met je af om te kijken hoe we je het beste kunnen helpen.